Dagens citat

onsdag 27 januari 2010

MAT

Igår var BertaStinas tur att laga mat igen, men det blev inga brända pannkakor =)
Igår blev det vinterpaj, o den är faktiskt ganska god, så BertaStina ska bjuda på ett recept.

VINTERPAJ
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl riven ost
3 msk vatten

Fyllning:
500 g blandfärs
1 pkt "Lätt o rökt" (lättbacon)
200 g frysta champinjoner
1 liten purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2½ msk soja
3 msk tomatpuré
2 dl hett vatten
1 burk cremé fraiche
2 dl riven ost

Klä en pajform med pajdegen och pricka med en gaffel.
Förgrädda i 200 grader, ca 10-15 minuter. (Tryck en aluminiumfolieremsa mot degkanten så degen inte glider ned under gräddningen.)
Fräs färsen i en stekpanna tillsammans med purjolöken.
Lägg i bacon, skuren i skivor. Fräs champinjonerna i en annan stekpanna, tills all vätska försvunnit.
Lägg över färs, bacon, purjo och svamp i en gryta.
Tillsätt kryddorna, tomatpurén och sojan. Pressa i vitlöksklyftorna och häll i vattnet.
Låt småkoka några minuter och tillsätt creme fraiche. Smaka av.
Häll färsröran i det förgräddade pajskalet och strö över den rivna osten.
Grädda i 225 grader i  ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Servera med en sallad.


o för att inte BertaStinas barn ska ringa o fräsa -Du o dina jäkla recept =)
så kan BertaStina tala om att hon inte tar eh hel tesked med salt, för BertaStinas gubbe har lärt henne att man inte behöver så mycket salt när man har soja oxå. "eller hur det nu var=)"
så går det lika bra med burkchampinjoner, vanlig bacon, köttfärs eller älgfärs oxå,
 o BertaStina tar ingen folie på degkanten, den brukar inte ramla ner.
Inte grejar BertaStina på med flera stekpannor heller utan steker det direkt i gjutjärnsgrytan
o degen den gör hon i matberedaren, hackar ihop allt utom vattnet först o tar sen lite vatten i taget ifall inte allt behövs.

SÅ, bara att pröva... men skyll inte på BertaStina om det blir bränt eller nåt annat fel =)


3 kommentarer:

  1. Kanske dax för en matlagningsblogg? BertaStinas Hembrända Hemligheter...kunde ju den heta...(fy Rugglan)

    SvaraRadera
  2. Ljuvlig läsning så här på nattkröken!!
    Låter jättegott, och jag gör nog precis som BertaStina....
    Steker (fräser då!!!) allt i en gjutjärnsgryta och trixar och fixar lite på egen hand!
    Men "grunderna" är ju kanon att få ta del av!!
    Heja Bertis! Ett recept helt i min smak, med plats för egen kreativitet! Tjo hej!!

    Kram och ha det bäst!!
    //Jenny

    SvaraRadera
  3. Hahaha,du är för kul du! :)

    Pajen låter god och får testas vid tillfälle.

    Jag looovar att inte skylla på Berta-Stina om det går åt fanders :D

    Ha det bra och var rädd om dig!
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...